perjantai 28. elokuuta 2015

Tattarinäkkäri



Näkkärikokeilut saavat jatkoa tattarinäkkileivän muodossa. Voimakkaanmakuinen tattari sopii hyvin näkkäriin. Tattarihiutaleet voisi ohjeessa hyvin korvata myös muilla hiutaleilla, esim. kauralla. Tee näkkärilevystä tarpeeksi ohut ja paista tarpeeksi kauan, tämän leivän on tarkoitus olla kuivaa ja rapeaa. 

Tattarinäkkäri
(1 pellillinen)

1 dl tattarihiutaleita
3 dl vettä
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
ripaus suolaa takinaan tai sormisuolaa näkkärin päälle ennen paistamista

Mittaa tattarihiutaleet ja vesi kattilaan. Hauduta miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia, ei kuitenkaan kiehuvaksi. Siirrä kattila levyltä ja lisää sekaan kaikki loput ainekset. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista näkkäriä 200 asteessa 25-30 minuuttia. Jätä näkkäri uuniin vielä uunin sammuttamisen jälkeen, avaa uunin luukku raolleen. Anna näkkärin jäähtyä uunissa. Paloittele näkkäri jäähtyneenä.

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Varhaiskaalikeitto


Kaikessa yksinkertaisuudessaan loistava keitto! Resepti on Helsingin sanomista. En ole kokeillut varhaiskaalia keitossa vielä koskaan, se sopii kuitenkin myös tähän tarkoitukseen hyvin. Varhaiskaalikeitto sopii hyvin esimerkiksi alkukeitoksi.

Varhaiskaalikeitto

350 g varhaiskaalia
2 lehtisellerin vartta
2 valkosipulinkynttä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
100 g koskenlaskija-juustoa
Rakuunaa ja persiljaa, tuoreena tai kuivattuna

Leikkaa kaali suikaleiksi, kuullota hetki öljyssä kattilassa. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet ja selleri. Jatka kuullottamista hetki. Lisää sitten vesi, kasvisliemikuutio ja juusto. Keitä, kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Soseuta keitto ja mausta se yrteillä. 

torstai 20. elokuuta 2015

Mustikka-suklaamuffinssit



Tuliaismuffinssien tarina on surullinen; malttamaton ja kiireinen leipuri kuorrutti muffinssit vielä lämpiminä ja kuorrute suli muffinssien pinnalle. Irtokarkkikoristelu ei pelastanut tilannetta. Muffinssien maku sen sijaan oli loistava, leivontahetkessä kehitetty ohje pääsi listoille pysyvästi. 

Mustikka-suklaamuffinssit

2 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
1 dl voin ja rypsiöljyn sekoitusta (tai pullomargariinia)
1 dl jugurttia
1 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
2,5 dl mustikoita

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää rasva, sekoita. Lisää sen jälkeen vuorotellen taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet ja jugurtti. Lisää lopuksi marjat. 
Jaa taikina tukeviin muffinssivuokiin, paistaa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Varo paistamasta liikaa tai menetät mehevyyden!

Punainen linssikeitto



Keitot ovat parasta arki-iltojen ruokaa ja tästä linssikeitosta ei keitto enää parane. Resepti on peräisin Kasvissyöjän ruutukokista. Alla oleva annos on neljälle, kaksinkertaisena keitettynä monta töiden jälkeistä iltaa on pelastettu...

Punainen linssikeitto

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaista thaimaalaista currytahnaa
1 porkkana
1,5 dl punaisia linssejä
1 tlk säilöttyjä tomaatteja
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl paprikajauhetta
2 rkl sitruunanmehua
Keiton päälle korianteria tai basilikaa

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää joukkoon currytahna. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Huuhtele linssit lävikössä. 
Lisää porkkanaraaste, linssit, tomaattimurska, vesi, kasvisliemikuutio ja paprikajauhe. Anna keiton kiehua noin 15 minuuttia tai kunnes linssit ovat pehmeitä. 
Mausta keitto lopuksi sitruunamehulla, lisää suolaa tarvittaessa. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria tai basilikaa.

tiistai 11. elokuuta 2015

Mansikkaraakakakku



Raakakakun leipominen on pitkään ollut to do -listalla, mutta sopivan ohjeen löytäminen on ollut hankalaa. Monissa ohjeissa pähkinöiden määrä on valtava, myös runsas kookosöljyn käyttö on tuntunut arveluttavalta. Tämä kakkuresepti on pitkän suunnittelutyön ja kahden kokeilukakun tuloksena kehitetty. Omasta ja testaajien mielestä kakku oli onnistunut ja sopivan makea. 


Mansikkaraakakakku

Pohja

1,5 dl manteleita
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 tl raakakaakaojauhetta
1 banaani
0,5 dl maapähkinävoita
1-2 rkl hunajaa
1 rkl rusinoita

Täyte

Marjoja ja hedelmiä 

Tässä kakussa esim. 1 pitaija, 1 keltainen kiivi ja mansikoita

Päälle

4 dl kookosmaitoa kookoskermavaahtoa varten
Hunajaa
Vaniljajauhetta


Valmista ensin pohja. Hienonna mantelit ja soseuta banaani esimerkiksi blenderissä. Muita pohjan aineksia ei käsitellä, joten sekoita sitten kaikki pohjan ainekset yhteen kulhossa. Lisää tarvittaessa lisää makeutusta eli hunajaa. Pohjan taikinan kuuluu olla melko jäykkää valmiina. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 20 cm). Voit käyttää myös kakkurengasta ja koota kakun suoraan tarjoiluastiaan. 

Pilko täytteen hedelmät ja marjat, asettele ne pohjan päälle. Täytteen hedelmiä voi vaihdella, mutta liian kosteita hedelmiä kuten sitruksia ja ananasta tai pakastemarjoja ei kannata käyttää, sillä ne kostuttavat kakkua liikaa. 

Kookoskermavaahdon valmistukseen käytetään kookosmaitoa. Käytä valmistukseen jääkaappikylmää kookosmaitoa (hätätilanteessa lyhyt purkin pakastus on myös hyvä keino). Kartonkisissa 2 dl:n purkeissa myytävä kookosmaito toimii kokemusteni mukaan parhaiten, mutta myös säilyketölkissä olevaa maitoa voi käyttää. Jos kookosmaito on tölkissä erottunut nesteeksi ja kiinteäksi, kaada neste pois ja käytä vain kiinteä tölkin sisältö. Vatkaa kookosmaito sähkövatkaimella vaahdoksi ja mausta hunajalla ja vaniljalla. Lusikoi vaahto hedelmien päälle. Koristele kakku lopuksi. Jääkaappisäilytys ennen tarjoilua tasoittaa makuja ja saa kookosvaahdon jähmettymään sopivasti. 



tiistai 4. elokuuta 2015

Mustikkapiirakka



Koska pakastin pullistelee kesän hyvän mustikkasaaliin ansiosta, mustikkapiirakka oli ilmiselvä valinta, kun kaverille tarvittiin synttäriherkkuja. Juoksevan margariinin voi korvata öljyn ja voin sekoituksella, fariinisokerin tavallisella. Tämä ohje toimisi myös esimerkiksi raparperipiirakan pohjana.

Mustikkapiirakka

150 g juoksevaa margariinia
1,5 dl (fariini)sokeria
3 dl vehnäjauhoa
2 dl ohrajauhoa
1,5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 muna
1,5 dl maustamatonta jugurttia

Päälle 4 dl mustikoita

Sekoita kaikki pohjan ainekset paitsi kananmuna ja jugurtti ohjeen järjestyksessä kulhossa. Ota näin saatavasta murumaisesta seoksesta pieni määrä erilleen piirakan päälle ripoteltavaksi. Sekoita sitten joukkoon muna ja jugurtti ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 24 cm). Levitä mustikat pohjan päälle. Ripottele mustikoille hieman perunajauhoa ja sokeria. Lisää lopuksi muruseos piirakan päälle. Paista mustikkapiirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia.