sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Lehtikaalia ja kvinoaa

Erilaiset kvinoaa sisältävät salaatit ovat suosikkejani. Valmistut on helppoa ja raaka-aineita vaihtelemalla salaattisovellus valmistuu aina sillä hetkellä kotoa löytyvistä raaka-aineista. Tässä salaatissa toisena pääraaka-aineena on lehtikaali, joka maistuu ihanalta paistettuna.


Lehtikaalisalaatti

1,5 dl kvinoaa
3 dl vettä
200 g lehtikaalia
1 punasipuli
100 g fetaa
3 rkl cashewpähkinöitä
3 rkl rusinoita
2 rkl sitruunanmehua
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Huuhtele ja keitä kvinoa paketin ohjeen mukaan. Pilko lehtikaali paloiksi ja paista pienessä tilkassa öljyä pannulla. Paista sen jälkeen myös pilkottu punasipuli. Paahda myös pähkinät pannulla. Sekoita öljy ja sitruunamehu salaattikulhossa ja lisää sitten joukkoon kaikki salaattiainekset.

No-knead bread



New York Timesin julkaisema leipäresepti kotikokeilussa. Leivän valmistus on hyvä aloittaa majoittumalla viikonlopuksi ystävien sohvalle, jotta leivän kohoamisen odottelu ei käy liian pitkäksi.

3,5 dl lämmintä vettä
0,5 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2 dl spelttijauhoja
5,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi kulhossa. Peitä kulho muovikelmulla ja keittiöpyyhkeellä ja aseta kulho vedottomaan ja lämpimään paikkaan 12-16 tunniksi. Kohotuksen jälkeen kumoa taikina jauhotetulle keittiöpyyhkeelle ja anna kohota pyyhkeen sisällä vielä 30 min - 2h, riippuen nälästä ja hermoista. Kuumenna uuni ja valurautainen (keraaminenkin käy) pata 230 asteeseen. Kumoa leipätaikina pataan ja paista kannen alla 30 minuuttia. Tämän jälkeen paista vielä ilman kantta 15-20 minuuttia. Kun leipä kumisee koputettaessa, se on kypsä.

Vaihtelua leipään saa vaihtamalla spelttijauhot esimerkiksi grahamjauhoihin tai lisäämällä siemeniä taikinan pintaan viimeisessä kohotusvaiheessa (ripottele siemenet keittiöpyyhkeelle ennen taikinan kumoamista sille).

Tämä leipä ylitti kaikki odotukset ja saa leipojan harkitsemaan ryhtymistä omavaraiseksi vaalean leivän suhteen. Nautitaan tietenkin ystävien seurassa.




Näkkäri

 
Maissijauhopussin kyljestä löytynyt näkkäriohje omilla sovelluksilla on resepti, joka on ollut usein toteutuksessa. Useita näkkäriohjeita testanneena, olen tullut siihen tulokseen, että tällä ohjeella lopputulos ja maku ovat selkeästi parhaita. Näkkäri valmistuu äkkiä. Siemenet ja hiivattomuus tekevät näkkäristä hyvin vatsaystävällistä!

Näkkäri

2 dl maissijauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
½ tl suolaa
½ dl öljyä
2 dl kiehuvaa vettä
 sormisuolaa näkkärin päälle ennen paistamista

Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina leivinpaperille ja kauli se toisen leivinpaperin läpi tasaiseksi levyksi. Leikkaa näkkäri paloiksi ennen paistamista. Ripottele päälle sormisuolaa. Paista uunin keskitasolla 150 asteessa noin 45 minuuttia. Säilytä valmista näkkäriä kuivassa paikassa esimerkiksi leivinpaperiin käärittynä.



Lehtikaalisalaatti leipäjuustolla




Tämä lehtikaalisalaatti avasi hiihtoloman. Raaka-aineet ovat loistavat yhdessä, tämä ei käytännössä voi epäonnistua. Paistaminen sopii lehtikaalille hyvin. Suolaa sitä paistamisen jälkeen varovasti. Varo myös lehtikaalin polttamista; se tapahtuu äkkiä. Salaatinkastiketta ei tarvita, sillä passionhedelmä korvaa sen.

Lehtikaalisalaatti

Lehtikaalia
Paprikaa
Leipäjuustoa
Avokado
Passionhedelmä
Cashewpähkinöitä

Poista lehtikaalista lehtiruodit. Leikkaa paloiksi ja paista paloja pienessä määrässä öljyä pannulla. Kääntele usein, sillä kaali kärähtää helposti. Suolaa lehtikaali paistamisen jälkeen hyvin kevyesti. Paista lehtikaalin jälkeen pannulla kuutioitu leipäjuusto. Paahda myös cashewpähkinät. Pilko avokado ja paprika. Kokoa salaatti lautasille tai kulhoon ja lusikoi yksi passionhedelmä salaatin päälle. Nauti heti!

Rapeat sämpylät




Tosi helpot ja superherkulliset sämpylät syntyvät melkein itsestään. Taikina sekoitetaan illalla ja paistetaan aamulla sämpylöiksi. Alkuperäinen ohje on Sikke Sumarin, omaan versiooni olen lisäillyt erilaisia siemeniä, leseitä ja jauhoja. Resepti on loistava; ensimmäistä kertaa kotikeittiön sämpylähistoriassa sämpylät ovat pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä. Vapaapäivä on ihana aloittaa sämpylän tuoksussa!

Rapeita sämpylöitä aamuksi

7,5 dl vettä
1 rkl suolaa
1 rkl hunajaa

15 g kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoa
3,5 dl spelttijauhoa
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl kauraleseitä
1 dl mysliä
0,5 dl kuivattuja karpaloita
7-8 dl vehnäjauhoa

Sekoita suola ja hunaja lämpimään veteen. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää sitten loput ainekset isolla lusikalla sekoittaen. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan; taikinan täytyy olla melko löysää. Jauhoja ja muita kuivia aineita tulee taikinaan yhteensä noin 15 dl. Kuivien aineiden ja jauhojen sisältöä voi muunnella, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana. 

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.

Lämmitä uuni 230 asteeseen. Nostele taikinasta kostutetuilla käsillä sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle ritilälle. Sivele sämpylöiden päälle juuri ennen paistoa vettä, se rapeuttaa sämpylöiden pintaa. Paista noin 20 minuuttia. Jäähdytä sämpylöitä hetki ennen tarjoilua, mutta älä peitä niitä liinalla, jotta rapeus ei katoa.

Bataatti-kikhernekeitto


T'ämä thaimaalaisia vaikutteita omaava keitto on lämmittävän ja pehmeän makuista. Valmistus on nopeaa ja keiton valmistumista jaksaa odotella arki-iltojenkin nälässä. Keltainen currytahna ei ole erityisen tulista ja sopii hyvin yhteen bataatin kanssa. Käytä ohjeessa riisinuudelia, joka on leveää (ohut nuudeli ei toimi vaan muodostaa klöntin). 


Bataatti-kikhernekeitto nuudelilla

1 bataatti 
1 prk kikherneitä
1 kerä riisinuudelia
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
inkivääriä
1 chili
1 dl cashewpähkinöitä
2 rkl keltaista currytahnaa
1 rkl kalakastiketta
5 dl kookosmaitoa
3 dl vettä

Esikäsittele vihannekset. Pilko salottisipuli ja bataatti lohkoiksi. Silppua valkosipuli, chili ja inkivääri. Kuumenna kattilassa öljy ja currytahna. Lisää sitten chili, valkosipuli ja inkivääri. Paista muutama minuutti. Lisää salottisipuli ja bataatti ja paista hetki. Lisää kookosmaito ja vesi. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää sitten kikherneet ja jatka keittämistä vielä noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi riisinuudelikerä ja cashewpähkinät ja keitä enää pari minuuttia niin, että nuudeli kypsyy.

Viikuna-suklaakakku

                               


Tämä kakkuresepti on kehitetty äkilliseen makeannälkään tiistai-iltana. Reseptin toteutukseen ei tarvita edes reissua kauppaan, ainekset löytyvät kotoa melkein aina. Eikä suklaanhimoakaan näin ollen tarvitse sietää kauaa... Paista kakkua niin, että se jää keskeltä tahmeaksi. Maku on näin ihanan suklainen ja täyteläinen.

Viikuna-suklaakakku

1,5 dl kaakaojauhetta
75 g voita
2 munaa
2,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoa
200 g viikunoita
1 dl kahvia

Pilko viikunat ja laita ne likoamaan kahviin muun taikinan valmistamisen ajaksi. Sulata voi ja sekoita siihen kaakaojauhe. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä voi-kaakaoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi kahvi ja viikunat. Sekoita. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista kakkua noin 15 minuuttia 175 asteessa.

Tom kha




Tom kha on lämmittävä thaimaalainen keitto. Keiton pointti on sen loistavan makuinen liemi, sitä tekee mieli ottaa aina yksi kauhallinen lisää. Kriittisintä on kasvisten oikea kypsyys; niitä ei saa keittää liian pehmeiksi. Mitään muuta kriittistä keittoon ei sitten liitykään. Keiton valmistus (ja syöminen) sujuvat kaikkein leppoisimmin hyvässä ystäväseurassa, kuten tällä kertaa. 


Tom kha tofu

4 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 paprika
1/2 parsakaalia
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
tuoretta pinaattia
1 punainen chili
pala inkivääriä
sitruunaruohoa (tai sitruunaruohotahnaa purkista)
1 paketti tofua
2 rkl punaista currytahnaa
2 rkl kalakastiketta
2 tlk kookosmaitoa
1 limen puristettu mehu
Öljyä paistamiseen

Esikäsittele vihannekset. Leikkaa porkkana, kesäkurpitsa, paprika, parsakaali paloiksi. Lohko sipuli. Pilko chili, valkosipuli ja inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää currytahna. Paista hetki. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili ja sipuli. Paista hetki. Lisää sitten 1 tölkillinen kookosmaitoa ja porkkana, paprika ja kesäkurpitsa. Keitä 10 minuuttia. Lisää sitten toinen tölkki kookosmaitoa, parsakaali, sitruunaruoho ja kalakastike sekä pari desilitraa vettä. Keitä vielä 10 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa tofu ja limen mehu sekä pinaatin lehdet. Vältä kasvisten keittämistä ylikypsiksi! Tarkista lopuksi maku, lisää tarvittaessa kalakastiketta ja hieman sokeria. Tarjoile keitto esimerkiksi cashewpähkinöiden ja korianterin kanssa. Riisinuudeli sopii myös hyvin keiton lisäkkeeksi; upota nuudeli kiehuvaan veteen 2 minuutiksi, annostele se lautasille ja kaada päälle keittoa. 

Keittoa voi muunnella korvaamalla tofun lohella ja katkaravuilla. Lisää ne tofun tavoin keittoon keittämisen loppuvaiheessa. 

Porkkana-avokadosalaatti




Helsingin Sanomien ruokasivut ovat luottolähde hyville resepteille. Niin tälläkin kertaa. Vaiheikas valmistus kannattaa, koska salaatti on loistavan makuista! Pitkän reseptihiljaisuuden jälkeen sähköinen arkisto päivittyy taas; kiitos ystävän kehotuksen ;)

Porkkana-avokadosalaatti
1 kg porkkanoita
1 appelsiini (osa marinadiin, osa kastikkeeseen)
1 sitruuna (osa marinadiin, osa kastikkeeseen)
Marinadi:
puolikkaan appelsiinin ja sitruunan mehu
½ tl juustokuminaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl timjamia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl chiliä
½ tl mustapippuria
Kastike:
Puolikkaan appelsiinin ja sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
Lisäksi:
2 kypsää avokadoa
vihreää salaattia
4 rkl ranskankermaa
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 tl seesaminsiemeniä
Laita uuni lämpenemään 230 asteeseen. Kuori porkkanat ja halkaise isokokoiset porkkanat pitkittäin puoliksi. Keitä porkkanoita miedosti suolatussa vedessä 10 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Valuta hyvin ja siirrä paistonkestävään laakeaan astiaan.
Purista puolikkaan appelsiinin ja sitruunan mehu kulhoon. Jätä toiset puolikkaat odottamaan. Sekoita mehujen joukkoon loput marinadin ainekset eli juustokumina, pilkotut valkosipulinkynnet, timjami, oliiviöljy, punaviinietikka, suola, chili ja mustapippuri. Sekoita hyvin ja kaada seos porkkanoiden joukkoon. Paahda sitten porkkanoita 230-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes porkkanoissa on paahtuneita pieniä ruskeita pilkkuja. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Valmista kastike. Purista loput sitrushedelmät, lisää 1 dl oliiviöljyä, sokeri, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.
Puolita avokadot, poista kivi ja viipaloi. Pilko salaatti kulhoon. Paahda auringonkukan- ja seesaminsiemenet kevyesti kuivalla, kuumalla paistinpannulla.
Kasaa porkkanat ja avokadoviipaleet salaatin päälle. Ripottele päälle paahdetut siemenet ja lisää sopivasti kastiketta. Tarjoile ranskankerman kanssa.

Karpalo-vadelmakakku


Karpalo-vadelmakakku toimitti synttärikakun virkaa huhtikuisilla synttärikahveilla. Kakku on öljyn ja jugurtin ansiosta hyvin kostea pitkästä paistoajastaan huolimatta. Sankarin ikää ei paljasteta, mutta vihjeenä olkoon, että muutaman vuoden päästä kakun päälle asetellaan kymmeniä kynttilöitä. :)





Karpalo-vadelmakakku

2 dl öljyä
3 munaa
2 dl tummaa sokeria
2 dl spelttijauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl mantelijauhetta
2 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl karpaloita
1 dl vadelmia

Vatkaa öljy, kananmunat ja sokeri kevyesti. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää viimeiseksi jugurtti ja marjat ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 40-50 minuuttia, siihen saakka, että kakku on kypsä myös keskeltä. Päällystä valmis kakku tuorejuustokuorrutteella, joka syntyy tuorejuustosta, tomusokerista ja pienestä nokareesta voita.



Maapähkinävoikeksit



Ostin opiskelukirjojen (ja muun tärkeän lukemisen) vastapainoksi Trendi-lehden, joka sisälsi tämän mainion keksiohjeen. Ohje on suora lainaus Trendissäkin julkaisevalta Eeva Kolulta. Maapähkivoi ja kaura sopivat loistavasti yhteen. Käytä 100 % maapähkinöitä sisältävää, sokeroimatonta voita tässä ohjeessa.

Maapähkinävoikeksit

1 dl maapähkinävoita
3/4 dl fariinisokeria
2 ½ dl kaurahiutaleita
1 kananmuna

sormisuolaa
seesaminsiemeniä

Sekoita maapähkinävoi ja sokeri keskenään tasaiseksi. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja kananmuna. Pyörittele taikinasta palloja, laita leivinpaperille ja litistä esimerkiksi haarukan avulla. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja sormisuolaa. Paista keksejä 175 asteessa noin 7-9 minuuttia ja jäähdytä ritilällä.

Thaimaalainen kuha



Äidiltä saatu thaimaalaisen kuhan resepti on usein käytössä. Alkuperäinen resepti elää sen mukaan, mitä kasviksia jääkaapissa sattuu olemaan. Porkkanan lisäksi thaikuhan sekaan voi lisätä esimerkiksi kesäkurpitsaa tai mietoa paprikaa. Olennaisimpia osia ovat kalakastike ja tuore korianteri. 

Thaimaalainen kuha

300 g kuhaa fileinä
2-3 porkkanaa
2 (salotti)sipulia
1 punainen chili
1 rkl keltaista currytahnaa
1 tlk kookosmaitoa
2 rkl inkivääriä raastettuna
1 limen mehu
2 rkl kalakastiketta
tuoretta korianteria


Kuori ja pilko vihannekset. Leikkaa kuhafileet 3-4 sentin levyisiksi viipaleiksi. Sekoita kookosmaito, inkivääri, limemehu, kalakastike ja tilkka vettä. Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannulla. Paista pieneksi pilkottua chiliä ja currytahnaa hetki. Lisää pannulle kaikki pilkotut vihannekset ja lado päälle kalaviipaleet. Kaada kookosmaitoseos kaiken päälle ja hauduta, kunnes kala on kypsää eli noin 10 minuuttia. Ripottele päälle reilusti korianteria. Tarjoa riisin kanssa.


 

Mustikkakukko






Mustikkakukko on loistava savolainen keksintö, jota ainakin itse valmistan aivan liian harvoin ottaen huomioon reseptin helppouden ja melkein (ainakin hyvänä mustikkavuonna) aina kotoa löytyvät tarvikkeet.  

Mustikkakukko



Kuoritaikina

200g voita
3/4 dl sokeria
3, 5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

8 dl mustikoita
1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut ruisjauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi. Voitele vuoka. Taputtele 3/4 osa taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille, loput taikinasta säästetään mustikkakukon kanneksi. Sekoita täyteainekset ja kaada ne vuokaan. Muotoile jäljellä olevasta taikinasta kansilevy ja asettele se täytteen päälle. Paista mustikkakukkoa 200 asteessa 30-40 minuuttia. Nauti lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.


Crème brûlée


 
Yksinkertaisista aineksista syntyy hyviä juttuja. Pikkuvuokien ja kaasupolttimen puutttuminen ei haittaa, crème brûléen voi valmistaa esimerkiksi kahvikuppeihin ja sokerikuorrutuksen sijaan crème brûléeta voi syödä vaikka marjojen kanssa.

Crème brûlée

1 vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
3, 5 dl kevytmaitoa
5 keltuaista
½ dl sokeria

Halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet ja laita ne kattilaan vaniljatangon sekä kerman ja maidon kanssa. Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen. Yhdistä keltuaiset ja sokeri kulhossa ja vatkaa niitä hetki. Kaada kuuma kermamaito-seos ohuena nauhana keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen. Älä vatkaa liikaa; pinnalle ei saisi muodostua vaahtoa. Kaada seos vuokiin tai kahvikuppeihin. Nosta vuoat syvälle uunipellille tai paistonkestävään astiaan, jossa on korkeat reunat. Siirrä uuniin. Kaada pellille kuumaa vettä niin, että se ulottuu vuokia puoleenväliin. Kypsennä uunin alatasolla 190 asteessa 20-25 minuuttia. Jäähdytä crème brûléet ennen tarjoilua jääkaapissa.

Bataatti-porkkanakeitto



Ystäväni puhui ainakin kaksi viikkoa kasvissosekeitosta, jota suunnitteli keittävänsä bataatista ja porkkanoista. Kaveri toteutti oman (ja kuulemma hyvin onnistuneen) versionsa ja minä omani tästä hyvästä yhdistelmästä innostuneena. Kiitos ideasta S!

Bataatti-porkkanakeitto

1 keskikokoinen bataatti
4-5 porkkanaa
1 pieni sipuli
kasvisliemikuutio
suolaa
pippuria
raastettua inkivääriä
1 dl tuorejuustoa tai turkkilaista jugurttia

Kuori ja pilko kasvikset. Laita kasvikset kattilaan ja lisää vettä niin, että kasviskuutiot peittyvät juuri ja juuri. Keitä kasvikset kypsiksi mausteiden, inkiväärin ja kasvisliemikuution kanssa. Soseuta keitto ja lisää tuorejuusto tai jugurtti. Kuumenna keittoa vielä hetki.

Punajuurifalafelit

Punajuurifalafelit ovat mukavaa vaihtelua tavallisille falafeleille. Punajuurifalafelien paistumista odotellessa voi tiskaamisen lisäksi valmistaa lisäkkeiksi esimerkiksi hummusta ja jugurttikastiketta. Nauti punajuurifalafeleja pitaleipien välissä erilaisten kastikkeiden, rucolan ja halloumjuuston kanssa. Tällä kertaa punajuurifalafelpitoja syötiin juuri 18 vuotta täyttäneen ystävän synttäreiden merkeissä, juomaksi suositellaan siis tietysti kuoharia. :)



Punajuurifalafelit

250 g punajuuria
1 tlk kikherneitä
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tahinia
2-3 rkl oliiviöljyä
½ ruukkua lehtipersiljaa
½ ruukkua korianteria
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
suolaa
2 tl juustokuminaa

Pilko sipuli ja valkosipuli, kuullota niitä hetki öljyssä pannulla. Kuori punajuuret ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Soseuta kikherneet sauvasekoittimella tai blenderillä. Yhdistä sipulit raastetun punajuuren ja soseutettujen kikherneiden kanssa. Lisää tahini, yrtit, mausteet, korppujauho ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi ja lisää oliiviöljyä niin, että taikinasta tulee sopivan kiinteää. Muotoile taikinasta palloja. Paista falafeleja uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Pähkinäleipä

Tästä pähkinäleivästä tekee mainion (hyvän maun lisäksi) sen loputtomat muuntelumahdollisuudet. Tällä kertaa tein leivän alla olevan ohjeen mukaan, mutta leipää voi muunnella käyttämällä erilaisia pähkinöitä, leseitä tai jauhoja. Yhden pähkinädesin voisi korvata esimerkiksi kuivatuilla hedelmillä tai karpaloilla. Pähkinäleivän resepti on variaatio ruotsalaisen bloggarin Leila Lindholmin filmjölkslimpasta.

   
Pähkinäleipä

4,5 dl täysmaitoa
1 dl siirappia

2,5 dl ruisjauhoja
3dl vehnäjauhoja
1 dl ruisleseitä
1 dl vehnäleseitä
1 dl kaurahiutaleita

1 dl hasselpähkinöitä
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl rusinoita

1,5 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa

Yhdistä maito ja siirappi kulhossa. Hienonna pähkinät ja kuivatut hedelmät. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää ne nesteen joukkoon. Sekoita huolellisesti. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan, ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 45 minuuttia.

Cakepopsit

Cakepopsien valmistus on aikaa vievää touhua ja muistuttaa enemmänkin askartelua kuin leipomista. Cakepopsien valmistamiseen kannattaa varata runsaasti aikaa ja näppäräsormista seuraa. Tällä kertaa molempia oli saatavilla ja cakepopsit valmistuivat uudenvuoden aatoksi. Näihin cakepopseihin käytettiin pakastimesta löytynyt puolikas suklaakuivakakku. Tikkuina käytettiin cocktail-tikkuja, mutta pidemmät grillitikut olisivat toimivampia.

 



Cakepopsit

250 g valmista kakkua, esim. kuivakakkua tai täytekakkupohjaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
(tarvittaessa tomusokeria ja 1-2 rkl voita)

200 g tummaa suklaata
Koristeita, esim. strösseliä tai valkosuklaata

Murenna kakkupohja hienoksi, lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin pariksi tunniksi. Pyörittele taikinasta palloja ja tökkää tikut palloihin.

Sulata suklaa vesihauteessa. Dippaa cakepopsit sulaan suklaaseen. Anna suklaan jähmettyä hetki ja koristele. Töki cakepopsit kuivumaan esimerkiksi pastalävikköön. Tarjoile cakepopsit seuraavana päivänä, maut ovat parhaimmillaan silloin.

Porkkanakakku



Ehkä paras kakku ikinä, jopa klassikko. Tämän kokoisen taikinamäärän paistamiseen sopii hyvin irtopohjavuoka. Vuoraa pohja leivinpaperilla ja sivele vuoan reunat öljyllä. Tätä kakkua syötiin opiskeluviikon päätteeksi perjantai-illan viimeisenä ja lauantai-aamun ensimmäisenä ruokalajina.

Porkkanakakku

2, 5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1/2 tl suolaa
2 1/2 dl öljyä
2,5 dl sokeria
3 munaa
300 g porkkanaraastetta

Kuorrutus: 
50 g huoneenlämpöistä voita
100 g tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria

Vatkaa öljy, sokeri ja kananmunat. Lisää seokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää sitten porkkanaraaste ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. 

Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki aineet tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrute jäähtyneen piirakan päälle. Koristele mantelirouheella.

Punajuurikeitto



Tässä keitossa yksinkertaiset raaka-aineet yhdistyvät ihananmakuiseksi kokonaisuudeksi. Tässä ohjeessa kasvikset keitetään vedessä, mutta jos reseptin haluaisi viedä seuraavalla tasolle, kasvikset voisi myös ensin paahtaa uunissa. Lopputulos olisi silloin varmasti vähintään yhtä hyvä.


Punajuurikeitto

4 punajuurta
3 pientä perunaa
1 porkkana
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
kasvisliemikuutio
½ dl ruokakermaa
3-4 rkl pehmeää vuohenjuustoa
suolaa ja pippuria

Kuori ja pilko kasvikset. Laita kasvikset kattilaan ja lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri. Lisää kasvisliemikuutio ja keitä kasvikset kypsiksi. Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella ja lisää sen jälkeen kerma ja vuohenjuusto. Kuumenna keitto. Mausta suolalla ja pippurilla.

Saaristolaisleipä



Saaristolaisleipä on leipien luottoresepti ja kuuluu myös kategoriaan helposti valmistettavat leivät. Taikinaa ei vaivata, taikinan kohoamisen odotteluun ja paistamiseen kuluu muutama tunti. Leipien paistamiseen tarvitaan kaksi tai kolme leipävuokaa, vuokien tilavuudesta riippuen. Saaristolaisleipä on saavuttanut suuren suosion ystäväpiirissä, maku on lyömätön. Tämä ohje ei myöskään ikinä epäonnistu! Maku olisi parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä, mutta uunista otettua leipää on yleensä pakko maistaa heti.


Saaristolaisleipä
2-3 kpl

1 l piimää 
50 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
1 l vehnäjauhoja

Lämmitä piimä suuressa kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja siirappi.
Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina jää melko löysäksi. Anna nousta noin tunnin ajan.
Vuoraa vuoat leivinpaperilla tai voitele ne. Kaada taikina vuokiin. Anna nousta vielä reilun tunnin ajan, kunnes taikinan tilavuus on tuplaantunut.
Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunnin ja 20–50 minuutin ajan. Sivele leivät paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella. Jäähdytä leivät ritilällä liinan alla.


Kikhernecurry




Intialaisen ruuan makujen tavoittelu kotikeittiössä on haastavaa. Sopivan mausteisen, muttei kuitenkaan läpitunkevan tulisen kokonaisuuden löytäminen on vaatinut monta harjoituserää. Tämä kikhernecurry on tuotekehittelyn huipentuma. Resepti toimii myös esimerkiksi kanasta valmistettuna, maustemääriä kannattaa silloin hieman lisätä. Tarjoile kikhernecurrya riisin ja naanleivän kanssa. Autenttisen makuisen naanleivän valmistus kotona on myös ollut keittiöhaaste, mutta se on jo selätetty. Resepti tulossa!

Kikhernecurry

1 tlk kikherneitä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 tomaatti
½ tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl suolaa
1 tl inkivääriä raastettuna
muutama tippa spirachaa (chilikastike)
1 dl turkkilaista jugurttia
öljyä paistamiseen
päälle tuoretta korianteria

Pilko sipulit ja tomaatti, tee porkkanasta ohuita suikaleita esim. kuorimaveistä apuna käyttäen. Kuullota kasviksia pannulla öljyssä. Lisää kaikki mausteet ja tämän jälkeen kikherneet. Paista hetki. Lisää jugurtti ja hauduta kasvikset kypsiksi. Ripottele tarjoiluvaiheessa päälle reilusti tuoretta korianteria.