
Tosi
helpot ja superherkulliset sämpylät syntyvät melkein itsestään. Taikina
sekoitetaan illalla ja paistetaan aamulla sämpylöiksi. Alkuperäinen
ohje on Sikke Sumarin, omaan versiooni olen lisäillyt erilaisia
siemeniä, leseitä ja jauhoja. Resepti on loistava; ensimmäistä kertaa
kotikeittiön sämpylähistoriassa sämpylät ovat pinnalta rapeita ja
sisältä pehmeitä. Vapaapäivä on ihana aloittaa sämpylän tuoksussa!
Rapeita sämpylöitä aamuksi
7,5 dl vettä
1 rkl suolaa
1 rkl hunajaa
15 g kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoa
3,5 dl spelttijauhoa
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl kauraleseitä
1 dl mysliä
0,5 dl kuivattuja karpaloita
7-8 dl vehnäjauhoa
Sekoita
suola ja hunaja lämpimään veteen. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
Lisää sitten loput ainekset isolla lusikalla sekoittaen. Lisää
vehnäjauhoja vähän kerrallaan; taikinan täytyy olla melko löysää. Jauhoja
ja muita kuivia aineita tulee taikinaan yhteensä noin 15 dl. Kuivien
aineiden ja jauhojen sisältöä voi muunnella, mutta niin kauan kuin
vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana.
Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.
Lämmitä
uuni 230 asteeseen. Nostele taikinasta kostutetuilla käsillä sämpylöitä
leivinpaperilla päällystetylle ritilälle. Sivele sämpylöiden päälle
juuri ennen paistoa vettä, se rapeuttaa sämpylöiden pintaa. Paista noin
20 minuuttia. Jäähdytä sämpylöitä hetki ennen tarjoilua, mutta älä peitä niitä liinalla, jotta rapeus ei katoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti